top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıGülşah Başandaç

Yaralanmalar Sonrası PEACE & LOVE

Güncelleme tarihi: 9 Oca 2022

Hiç geçmeyen ağrılar, veya fonksiyon kaybı ile, “aslında burkulalı 3 aydan fazla oldu, iyileşti ama bence bu kez başka bir şey var”, kafa karışıklığı ile çoğu zaman kapımızı çalıyor, gerçek tedaviden mahrum kişiler.

Ayağın mı burkuldu, buz yap, geçer!
Buz yaptım, ama hala geçmedi!

Çoğu sağlıkçı, antrenör ve spor eğitmeni, geçirilen akut incinmeler, bağ yaralanmaları gibi yumuşak doku hasarından sonra en sık başvurulan yöntem olan, soğuk uygulama veya buz önerisine başvuruyor.


Yumuşak doku yaralanmaları sonrası, RICE ve POLICE protokollerinin prensipleri geçerliydi, ancak bu iyi bilinen buz, yukarı kaldırmak, alçıya almak gibi yöntemler, yumuşak doku yaralanmalarının yalnızca akut tedavisine odaklanıp, iyileşmenin subakut ve kronik (ileri) aşamaları hakkında herhangi bir öneride bulunmuyordu.


Daha yakın zamanda Dubois & Esculier (2019) yumuşak doku iyileşmesini optimize etmek için iki yeni kısaltma önerdi; Peace & Love!


PEACE & LOVE ♥


Bu iki sevimli kısaltma aslında tüm iyileşme evrelerini içeriyor!

Hasta eğitimini, psikososyal faktörlerin de ele alınması gerektiğini, egzersizin önemini, hatta iyileşme için anti-enflamatuar ilaç kullanmanın potansiyel zararlı etkilerini de vurguluyor.


Şimdi içeriğe bakalım;


PEACE

Yumuşak doku hasarından hemen sonra, akut evrede, dokuya zarar vermeyin, peace size yardım etsin!






LOVE

Yumuşak doku yaralanmalarında (cicim) ilk günler geçtikten sonra dokunun biraz aşka love ihtiyacı olacak!




Hareket etmeyen hiç bir doku tam olarak iyileşmiyor unutmayın. Doku rehabilitasyonuna yönelik verdiğimiz egzersizler veya manuel terapi ile yavaş yavaş yüklediğimiz stres, dokunun kendisini iyileştirmesine ve küllerinden doğmasına sebep oluyor.

Yaralanma geçirdiyseniz, burkulmanız, kas incinmeniz, yumuşak doku ezilmeniz varsa peace & love protokolü ile ilerleyebilirsiniz.

1.010 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page