top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıGülşah Başandaç

Covid Geçiren Sporcular, Dikkat!

Güncelleme tarihi: 9 Oca 2022

Covid geçiren sporcular, şimdi antrenmana ilk kez başlıyormuş gibi, kademeli ve yavaş başlangıçlı bir şekilde spora geri dönüş zamanı..

“Hemen sahile çıkıp koşmalıyım! Kuvvetten düşmemeliyim! Hızla eski halime geri dönmeliyim!”

diyerek hızlı bir şekilde yüksek eforları zorlarsanız, kalp krizi, eklem ve kas sakatlığı riski taşıyabilirsiniz. Bu konuda sizi korkutmak istemezdim ama son çalışmalar bu risklerden bahsediyor!


Post-Covid-19 yapmanız gereken en doğru şey, doktorunuzdan tıbbi destek alarak mevcut durumunuzu bilmek, daha sonra branşınıza uygun spora geri dönüş aşamalarını fizyoterapist eşliğinde planlamak ve start verdikten sonra, kademeli ve sağlıklı bir şekilde spora dönmek.

Covid geçiren sporcular için hazırlanmış, fiziksel aktivite ve sporu adım adım tanıtan ilerici bir program paylaşıyorum sizinle.


Daha sonra, daha detaylı bir paylaşım yapacağım aktivitelerin ilerleyişi hakkında!


Kısaca bahsetmek gerekirse, aktivitelere başlamadan önce, Covid sonrası en az 10 gün dinlenmelisiniz ve en az 7 gün semptomunuz (ateş, öksürük vb) olmamalı. Daha sonra maksimal (220-yaş) nabızın %70'i üzerine çıkmadan yürüyüşler ve kademeli bir şekilde jogging, bisiklet, kuvvet antrenmanları, koşu vb daha yüksek eforlu spora ve %80 maksimum nabızlara ilerleyiş yapılabilir.

Semptomlar bittikten sonra ve negatif olduktan sonraki ilk 7-10 gün içinde, yani aktiviteye başlamadığınız dinlenme günlerinde, aşırı yorgunluk ve nefes darlığı olmadan evin içinde 500m yürüyebilmelisiniz ve günlük yaşam aktivitelerini yerine getirebilmelisiniz. Bu basit aktiviteleri yerine getirebiliyor olmanız ileriki günlerde fiziksel aktiviteye kademeli ve düşük şiddetle başlayabilmeniz için bir geçiş kriteridir.

Bu kademeli ilerleyişi takip ederken herhangi bir gün semptomunuz gelişirse antrenmanı durdurup istirahat etmeniz ve beklemeniz gerekir.

Özellikle dayanıklılık sporları veya yüksek şiddetli aktiviteler için sporda tam performansa ilerleyiş aşaması biraz uzun sürebilir. Golf gibi aerobik olarak daha az yoğun sporlar daha hızlı ilerleyebilir fakat sporcunun sağlıklı bir şekilde toparlanması için 3 haftadan fazla zaman gereklidir, bu yüzden düşük şiddetli bir spor dahi yapıyorsanız lütfen acele etmeyin ve bütün basamakları harfiyen yerine getirmeye çalışın.


Güncel çalışmalar ile Covid-19 virüsü ve hastalığı atlatanlar üzerindeki etkisi her geçen gün anlaşılmaya başlandı. Örneğin hastanede yatış gerektiren veya hastanede yatmasalar bile hastalığı ağır semptomlu atlatan bireylerin 3-6 ay sonra kademeli bir başlangıç ile sportif aktivitelere katılması öneriliyor. Bu kişilerin aynı zamanda kalp kası iltihabı, miyokardit riski açısından da takip edilmeleri gerekiyor.


Covid-19 teşhisi konan ve diyabet, kardiyovasküler hastalık veya böbrek hastalığı gibi kronik hastalığı olan sporcular da, aktivitelere başlamadan önce mutlaka tıbbi bir değerlendirmeye alınmalı.

Covid-19 geçiren bir sporcunun yalnızca solunum sistemi değil bir çok sistemi hastalıktan olumsuz etkilenebilir.

Çok zor bir dönemi atlattınız, şimdi bilinçli bir yaklaşım ile kademeli bir şekilde spora dönüş zamanı! Bir spor fizyoterapisti olarak hemen hemen bir çok kronik hastalığın ve kas iskelet sistemi ağrısının tedavisinden egzersiz ve fiziksel aktiviteye başvuran bir sağlıkçı olarak bu kez Covid-19 denilen bu virüste işlerin biraz tersine döndüğünü söyleyebilirim. Kronik kalp hastalığı sahibi olmak istemiyorsanız önerilerimizi ve hastalığın ciddiyetini lütfen gözardı etmeyin ve bizlerden destek alarak bilinçli bir şekilde spora dönün.


Spora geri dönüş protokolünün yer aldığı 5 sayfalık kitapçığı indirmek için aşağıdaki linke tıklayın.


 



162 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page