top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıGülşah Başandaç

Manuel Terapi ve Egzersiz ile Rehabilitasyon Nedir?

Rehabilitasyon, optimal yapısal durum (anatomi) ve fonksiyonun (fizyoloji ve hareket kabiliyeti) yeniden sağlanmasıdır. Kas iskelet sistemi yaralanmaları, fonksiyon üzerinde hemen ve önemli derecede olumsuz etkiye sahip olabilir.

Bir birey, yaşlanmaya, travma veya aşırı kullanıma bağlı gelişen yaralanmalar sonucu kronik hastalıklar veya bozukluklar yüzünden günlük işlevselliğinde sınırlamalar yaşarsa veya yaşama olasılığı varsa, profesyonel müdahaleye ihtiyaç vardır.

Rehabilitasyon, tüm yaş gruplarından bireylere günlük yaşam aktivitelerini sürdürme veya geri dönme, amaca yönelik yaşam rollerini yerine getirme ve genel sağlıkta iyilik hallerini en üst düzeye çıkarma olanağı sağlar.

Latince "re-" ön eki, "yeniden" anlamına gelir ve "habitare", "uygun hale getirme" anlamına gelir.

Rehabilitasyonu, akut yaralanma veya kronik hastalıkla ilişkilendirilen kaybı en aza indirgemeyi, iyileşmeyi hızlandırmayı ve fonksiyonel kapasiteyi, fitness'ı ve performansı en üst düzeye çıkarmayı hedefleyen bir süreç olarak tanımlamak önemlidir.

Rekreasyonel fiziksel aktiviteler ve rekabetçi sporlar, önemli ölçüde yaralanmanın kaynağıdırlar. Bu nedenle kas iskelet sistemi yaralanmaları, spor aktivitelerinin kaçınılmaz bir sonucudur. Futbol, en kötü senaryolarla sonuçlanan yaralanmaların en yüksek insidansına sahiptir, ardından jimnastik ve buz hokeyi gelir.

Spordan kaynaklanan doku yaralanmaları, makro-travmatik ve mikro-travmatik olarak sınıflandırılabilir.

Makro-travmatik yaralanmalar genellikle düşme, kaza, çarpışma veya kesik gibi güçlü bir kuvvet maruziyetinden kaynaklanır ve futbol, ragbi gibi temas sporlarında daha yaygındır.


Bu yaralanmalar, birincil (doğrudan doku hasarından kaynaklanan) veya ikincil (kuvvetlerin iletilmesinden veya iltihap yoluyla mediatörlerin salınmasından kaynaklanan sebepler) olabilir.


Mikro-travmatik yaralanmalar, kas, eklem, bağ veya tendon gibi bir vücut yapısının aşırı kullanımından kaynaklanan kronik yaralanmalardır. Bu tür bir yaralanma, yüzme, bisiklet, koşu ve kürek gibi sporlarda daha yaygındır.


Rehabilitasyon süreci, yaralanmadan hemen sonra veya en kısa sürede başlamalı ve diğer terapötik müdahalelerle süreklilik içerisinde bütünlük sağlamalıdır.

Ayrıca rehabilitasyon, yaralanmanın cerrahi müdahale gerektirdiği durumlarda, ameliyat öncesi veya hemen sonra başlayabilir.

Rehabilitasyon planı, hastanın (sporcu) amacının yaralanmanın meydana geldiği aynı aktiviteye ve çevresel koşullara geri dönmek olduğunu göz önünde bulundurmalıdır.

Rehabilitasyon sonrası fonksiyonel kapasite, yaralanmadan öncesi ile aynı, hatta daha iyi olmalıdır.

Rehabilitasyon sürecinin nihai amacı, yaralanmanın boyutunun artışını sınırlamak, bozukluğu ve fonksiyon kaybını azaltmak veya tersine çevirmek ve engelliliği önlemek, düzeltmek veya tamamen ortadan kaldırmaktır.


Rehabilitasyon bir süreçtir, bir yolculuktur ve her yaş ve yaşam tarzı için uygundur. Size özel planlanmış erken rehabilitasyon için lütfen biz profesyonellere ulaşın.

12 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page